Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 05:48 - Как да създадем личен финансов бюджет
Автор: finansovoplanirane Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8651 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 01.07.2010 05:51


                   Трудност: лесно Необходимо време: приблизително 30 минути
               Създаването на личен финансов бюджет е жизненоважено за постигането на финансова стабилност. 
               Бюджетът може да се напише, като използвате само хартия и молив, или на компютър с програма за електронни таблици като Excel, или със финансови приложения за управление на бюджети. 
                Преди да започнете да създавате своя бюджет е важно да се разбере, че за да бъде планирането успешно, трябва да се предостави колкото е възможно по-подробна информация. В крайна сметка, крайният резултат ще бъде в състояние да ви помогне да постигнете финансовите си цели и мечти. 

  Примерен бюджетен лист:

http://office.microsoft.com/bg-bg/templates/CT010064939.aspx?tl=2#pg:3|ai:TC010073882|

Ето как става създаването на самият бюджет: 1.      Съберете възможно най-много финансова информация за приходите и разходите ви. Това включва банкови извлечения, фактури и касови бележки и всяка информация във връзка с приходите или разходите ви. Целта на този процес е да се изчислят средните месечни стойности, така че колкото повече информация, толкова по-добре. 2.      Запишете всичките си източници на доходи. Напишете списък на всички приходи, които очаквате да получите в течение на един месец. Това включва заплата и всички други приходи, които имате от други външни източници на доходи. 3.      Създаване на списък на месечните разходи. Напишете списък на всички очаквани разходи, които планирате да направите в течение на един месец. Това включва и ипотечни плащания, плащания по кола, автомобилни застраховки, хранителни стоки, услуги, развлечения, спестяванията и на практика всичко, за което се дават пари. 4.      Разделете разходите в две категории: постоянни и променливи. Постоянните разходи са тези, които остават сравнително същите всеки месец и са необходими части от начина си на живот. Те включват разходи, като например вашата ипотека или наем, плащания за кола, кабелна телевизия, интернет , плащания по кредити и така нататък. Тези разходи в по-голямата си част са от съществено значение.
Променливите разходи не са постоянни и всеки месец включват различни елементи -  като хранителни стоки, бензин, развлечения, заведения и ресторанти и подаръци и др. Тази категория ще бъде важна, когато се правят корекции. 5.      Общо месечни доходи минус месечни разходи. Ако крайният резултат показва че приходите са повече от разходите ви – това е един добър старт. Това означава, че може да насочите тези излишъци към други области от бюджета ви, като например пенсионни спестявания или да плащате повече по кредити , за да се преодолее този дълг по-бързо. Ако крайния резулта показва, че разходите са повече от доходите -  това означава, че ще трябва да се направят някои промени. 6.      Променете разходите. Крайната цел ще бъде доходите да са равни на разходите.
Ако сте в ситуация, при която разходите са по-високи доходи трябва да погледнете вашите променливи разходи и да намерите области за намаляване. Тъй като тези разходи обикновено са от съществено значение намалете с по няколко лева в няколко области, за да приближите разходите  към доходите си. 7.      Преглед на бюджета ежемесечно. Важно е да преразглеждате бюджета си  редовно, за да се уверете, че вървите в правилната посока. След първия месец, в които сте се придържали към бюджета отделете време за да седнете и да сравните действителните разходи в сравнение с това, което сте заложили първоначално в бюджета. Това ще ви покаже местата, които може да се подобрят.     В процеса на изготвяне на месечен бюджет се включва:
  • Списък на всички източници на доход
  • Списък на всички задължителни, фиксирани разходи, като наем / ипотека, комунални услуги, телефон
  • Списък на всички други възможни и променливи разходи.
   


Тагове:   как,   бюджет,


Гласувай:
1



1. анонимен - Много
01.07.2010 07:53
благодаря,върши добра работа.
цитирай
2. ladydream - Водя свой финансов отчет и се опи...
01.07.2010 10:09
Водя свой финансов отчет и се опитвам да планирам, доколкото е възможно да пранираш непредвидени разходи и т.н. и се опитвам да създам някаква култура в тази посока и у децата си. Благодаря за статията, още от ученическите си години съм се убедила,че независимо колко сериозно ще се отнасяме към приходите и разходите, една яснота и прегледност за това дава сигурност и учи на отговорност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: finansovoplanirane
Категория: Лични дневници
Прочетен: 29921
Постинги: 3
Коментари: 3
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930